7 db tojássárgája
20 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
15 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás pudingpor
0,4 dl víz
6 evőkanál cukor
7 db tojásfehérje
5 dl tejszín
3 evőkanál cukor
1 cs. habfixáló
A díszítéshez én csokireszeléket használtam. Máskor pedig színes tortazselét tettem rá.
1,5 evőkanál finomliszt
1 darab nagy citrom reszelt héja
2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
30 dkg kristálycukor
1 kg tehéntúró
maréknyi mazsola
4 darab tojásfehérje
30 dkg finomliszt
4 darab tojássárgája
0,5 dl tej
1 kiskanál kristálycukor
3 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő
15 dkg Rama
2 dkg Rama
Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha Ramával kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és Ramával kikent tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk. A másik kinyújtott tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk
TEJSZÍNES EPERTORTA KÉPEKKEL
Hozzávalók:
sok friss eper :), de minimum 25 dkg
porcukor
sok tejszínhab
( ha növényi, akkor nem kell cukor és zselatin bele, ha állati, akkor igen )
zselatinfix vagy zselatin
Ezt a tortát "érzéssel" szoktam készíteni. Kimegyek a kertbe leszedek sok epret és már készítem is. :)
Legutóbb mértem :)
60 dkg eperhez 4 evőkanál porcukrot tettem és fél liter növényi tejszínt használtam. Mivel ez elég nagy mennyiségű epervelő lett, így egy púpos evőkanál zselatint megmelegítettem és hozzá is tettem, hogy elbírja a fondant borítást. Ez a mennyiség egy 24 centis tortára bőven elég.
Az epret megmossuk, felszeleteljük és porcukorral, botmixer segítségével összeturmixoljuk. Itt az eper mennyiségéhez és édességéhez kell a porcukor mennyiségét igazítani. Nekem kb. 1 liternyi eprem volt és ehhez adtam 2 evőkanállal. Minél több az eper benne, annál jobb.
Orosz túró kocka
Hozzávalók:
A gyúrt tésztához: 45 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál kakaópor
A túrós krémhez: 50 dkg túró, 5 dkg olvasztott vaj, 15 dkg porcukor, 3 egész tojás, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverem. A vajat és a porcukrot kikeverem, egyesével hozzáadom a tojásokat , végül összedolgozom a lisztes keverékkel.
A krémhez a túrót a porcukorral, citromlével, tojásokkal és a pudingporral krémesre keverem, majd beledolgozom a megolvasztott vajat.
A tészta kétharmadát a sütőpapíros tepsibe nyomkodom. A krémet a tésztára simítom. A maradék tésztából kis darabokat tépkedek, és eloszlatom a túrós masszán.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, 35-40 percig sütöm. 30 * 22-es tepsiben készült.
Hozzávalók: Piskóta tekercshez: 6 db. tojás, 6 kanálcukor, 6 kanál liszt, 1 cs. sütőpor, egy pici étolaj.sütő papir.
A barna tészta hozzávalói: 6 tojás, 15 dkg kristálycucukor, 2 evőkanál víz,4 evőkanál, rétes liszt,félcsomag sütőpor,15 dkg. darált dió, 2 evőkanálkakaó.
Tetejére: csoki máz.
Krém: 6 dl. tej, 2 cs. vanilia puding, 20 dkg. ráma, 15 dkg. cukor.
Elkészítés: 3 tojás ságáját 3 evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadunk egy csöpp étolajat, 3 kanál lisztet, és a tojások keményhabját óvatosan bele keverjük. Sütőpapírral bélelt 25x 35 cm -es tepsiben megsütjük. Vízes konyharuhával két oldalróltekerjük fel, mint a rádió tekercset. Ezt még egyszer megismételjük, így két tekercsünk lesz. Vízes konyha ruhával feltekerjükkétoldalról, és hűlni hagyjuk. Ha kihült, megkenjük barack lekvárral. Középen ketté vágjuk, így 4 tekercsünk lesz. Sütőpapírralbélelt tepsibe tesszük a tekercseket, majd elkészítjük a barna tésztát..6 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, a többi hozzávalóvalegyütt jól kikavarjuk. a végén a tojások kemény habja következik. A piskóta tekercsk közé egyenletesen elosztjuk úgy hogy atetejére is maradjon egy kevés. Előmelegített sütőben sütjük tűpróbáig.
Krém: 6 dl. tejben 2 cs. vanilia pudingot felfőzünk, és hűlni tesszük. 20 dkg, margarint, 15 dkg cukorral kikeverünk, és akihűlt krémmel jól össze dolgozzuk. Ha a tésztánk kihült, a krémet a tetejére kenjük, és egyenletesen elsimítjuk. Csoki mázkerül a tetejére. Én a Dr. Oetker ét csoki mázt használtam, csak tasakostól fórró vízbe kell tenni, és a sarkát kivágni a tasaknak,és rácsorgatni a krém tetejére, majd elkenni.
Tészta
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 ek méz
3 ek tej
2 tojás
2 ek kakaó
1 csapott tk szódabikarbona
Krém
3 cs tejszínízű puding por
9 dl tej
10 ek cukor ( vagy ízlés szerint)
2 dl tejföl
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
Barack, vagy más savanykás lekvár
Először elkészítjük a pudingot, a cukrot csak akkor tesszük bele, amikor a puding megfőtt mert kevesebb a tej a szokásosnál,ezért könnyen odakap. Még melegen belekavarjuk a tejfölt és kihűtjük. A vajat a poccukorral habosra kavarjuk, majd fokozatosan adagolva a pudingba keverjük.
Tészta
A liszt kivételével a hozzávalókat gőz felett felmelegítjük (habzásig). Hozzáadjuk a lisztet és simára kavarjuk.A masszát négyrészre osztjuk, hármat az edénybe hagygyunk lefedjük és a lángot elzárjuk. A sütőt begyújtjuk, lisztezett deszkán az elsőadagot kinyujtuk. Kezdetben ragad, ezért alul- felül lisztezzük. Sütőpapíron, tepsi háton előmelegített sütőben megsütjük.Gyorsan sül, figyeljük, mert könnyen megég ( kb 8 perc). Ezalatt kinyújtjuk a második, harmadik, majd a negyedik lapot,ezeket is megsütjük. Sütés előtt a lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel.
A kihűlt lapokat megtöltjük. Az első lapra krém, rátesszük a második lapot, erre lekvár, rá a harmadik lap, krém és a negyediklap. A tetejét bevonjuk, csokival, cukormázzal, vagy megszórjuk porcukorr. Egy napot hűtőben tarjuk, hogy megpuhuljon.
Hozzávalók:
28dkg liszt
10dkg darált mogyoró(nem földi,hanem igazi)
7dkg porcukor
2 cs van.cukor
21dkg vaj /margarin
A hempergetéshez még porcukor
A tésztához valókat összegyúrjuk,majd hűtőben egy órát pihentetjük.
Azután lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk,majd 5 centis
csíkokra vágjuk. A csíkokat 1 centis kis csíkokra vágjuk,hengert
formázunk és kifliformára alakítjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,
éselőmelegített,180-200 fokos sütőben megsütjük.
Vigyázzunk,nagyon hamar sülnek.
Még azon forrón-melegében,ahogy kikerűltek a sütőből,porcukorba hempergetjük.
Korlátlan ideig eláll.
Tésztahoz:
16 db tojás
20 ek félgrizes liszt
20 ek kr.cukor
2 ek viz
2 ek olaj
6 ek kakaó
2 cs sütőpor,
Bevonatra:
10 dkg csoki
5 dkg vaj
Diszitésre:
1/2 l tejszin
marcipán
Töltelék:
1 l tej
4 cs aranykalászpor
3 drb vaj, vagy ráma
2 cs vaníliáscukor
50 dkg kristálycukor
1 tábla étcsoki
4 ek. kakaó
8 db tojást, 10 ek.kr.cukorral jó habosra mixereljük s közbe beletesszük az 1 ek. olajat, és az 1 ek vizet.
A 10 ek. lisztet megszitálva az 1 cs sütőporral és a 3 ek kakaóval, óvatosan beledolgozzuk a masszába, jól kizsirozott lisztezett formába öntve 180 fokon megsütjük
A második lapot ugyanúgy sütjük mint az elsőt, ha kihült a lapokat kettévágjuk vizszintesen, s megtültjük a következő krémmel.
8 dl tejet felteszünk forrni, amibe beletesszük a kr. cukrot, a vaniliáscukrot, és a 2 dl tejbe elkeverjük a porokat s sürű péppé főzzük, még melegen beledarabolom a csokit, s 10 dkg vajat, ha kihült a mixerrel kikeverjük a többi vajat s a kakaót jó habosra kidolgozzuk, s ezzel töltjük a torta lapokat.
A külsejét bevonjuk csokimázzal, tejszinhabbal, s marcipánnal diszitjük.