Fehér Sas az Angyalok útján

Szellemi üzenetek a lelki fejlődés útján. A magasabbrendű éntudat általi fejlődést, hogyan lehet lépésről-lépésre követni az önismeret által. Ebbe tartozó dolok, melyeket számmisztikával, sorselemzéssel, kártyajóslással tudok segíteni.

 

 

1. Pizzás pogácsa 

3 dl tejben szétkeverünk 1 élesztőt. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, 1,5 kiskanál sót, 1 egész tojást és kb. 60 dkg lisztet. Összekeverjük a masszát és 2 részre osztjuk. Mind a kettőt külön-külön szétnyújtjuk és 12-12 darabra vágjuk.

2 muffinsütőt (12 lyukú) kizsírozunk és a tésztákat belerakjuk, hogy a sarkai kilógjonak.

Szalámit és sajtot kockára vágjuk. Minden tésztára 1 kiskanálnyi kecsapot teszünk, majd a szalámiból és a sajtból kis halmokat rakunk rá. A tetejükre oregánót szórunk és 1 kiskanálnyi tejfölt teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk és összenyomjuk (kis batyuk lesznek). Tetejüket felvert tojással megkenjük, megsózzuk és szezám- vagy lenmaggal megszórjuk.

180 fokos sütőben sütjük, még a tetejük megpirul.

2. Túrós pogácsa 

Fél kg túrót, 1 margarint, kb.fél kg lisztet és 2 kiskanál sót  összegyúrunk. Hidegre (esetleg 1 éjszakára hűtőbe) tesszük, utánna 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk, tetejüket kikevert tojással megkenjük, majd megsózzuk, szezámmal vagy lenmaggal meszórjuk.

200 fokos sütőben megsütjük.

3. Szezámmagos rudacsák 

 

4 dl langyos vízben felfuttatunk 1 élesztőt, hozzáadunk 1 kávéskanál cukrot, 3 kávéskanál sót, 2 dl olajat, 10 dkg szezámmagot és kb. 80 dkg lisztet.  Az egészből tésztét gyúrunk. 4 részre elosztjuk, kinyújtjuk és ceruzavastagságú csíkokat vágunk belőle, kb. 10 cm hosszúak legyenek. Kicsit megsodorva kikent tepsibe rakjuk. Tetejüket tojással megkenjük, megsózzuk és 200 fokos sütőben megsütjük. Vigyázni kell, mert nagyon hamar megsül!

 

4. Arany pogácsa 

15 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 20 dkg lisztet, 1 sütőport, 1 kiskanál sót  és 2 tojássárgáját tejjel vagy tejfellel összeállítani. Könnyen nyújtható tésztát készíteni. 4-szer meghajtogatjuk, hogy szép réteges legyen. Apróra szaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük, megsózzuk, szezámmal vagy lenmaggal megszórjuk. 

180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

 

5. Túrós finomság 

Összekeverünk 1 kg túrót, 3 dl tejfelt, 20 dkg pirított szezámmagot és ízlés szerint sót. 1 nápolyit kitöltünk vele.

 

6. Croasan 

70 dkg lisztet, 2 dl joghurtot, 2 dl tejet, 2 tojást, 1 élesztőt, 1 evőkanál sót és 1 evőkanál cukrot összegyúrunk.

8 cipóba szétosztjuk, majd minden cipót kerekre kinyújtunk , majd 1 margarint ráreszelünk, szétosztva 7 tésztára. Mint a tortát, egymásra rakjuk. Amilyen nagyra csak tudjuk, kinyújtjuk. Hosszú cikkekre felvágjuk, felsodorjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk és 2 órát kelesztjük. Akkor a tetejét tojással megkenjük, megsózzuk, szezámmal vagy lenmaggal megszórjuk.

7. Magdi ángyom sósperece 

2 dl tejben, 2 evőkanál cukorral megfuttatunk 1 élesztőt. Hozzáadunk 1 margarint, 2 dl olajat, 2 tojást, 1 evőkanál sót és kb. 60 dkg lisztet. Pereceket formázunk belőle és zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét tojással megkenjük.

1 evőkanál sót, 2 evőkanál lisztet és 1,5 dl vizet összekeverünk. Amikor kisült a perecekre öntjük.

8. Graham pogácsa 

2 dl tejet összekeverünk 3 tojás sárgájával, 1 kiskanál sóval, 1 sütőporral és kb. 50 dkg graham liszttel. Kinyújtjuk és a következő masszát kenjük rá:

50 dkg graham lisztet összekeverünk 1 dl tejfellel, 1 margarinnal és 1 kiskanál sóval.

Amikor megkentük, összegurítjuk, majd ujjnyi vastagra szétnyújtjuk és kockákra kivágjuk. Tetejüket megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk szezámmal, lenmaggal esetleg tisztított napraforgóval.

180 fokos sütőben sütjük.

9. Ezermagos pogácsa 

Fél kiló lisztet, 1 margarint, 2 dl fehér bort, fél sütőport, 10 dkg szezámmagot, 10 dkg tisztított napraforgót, 10 dkg lenmagot, 1 kanál tejfelt és egy púpos kiskanál sót összegyúrunk. Fél cm vastagságúra kinyújtjuk és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük.

 

10. Tejfeles pogácsa 

Fél kiló lisztet, 1 margarint, 2 dl tejfelt, fél élesztőt, 1 evőkanál sót és 1 evőkanál cukrot összegyúrunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szétnyújtjuk, 20 percenként háromszor meghajtogatjuk és rudakra vágjuk. Kikent tepsibe rakjuk, a tetejüket tojással megkenjük és köménymaggal megszórjuk. 180 fokos sütőben sütjük.

 

11. Sajtos rudacska 

35 dkg lisztet, 1 margarint, fél élesztőt, 1 evőkanál ecetet, 2 kiskanál sót, 1 nagy evőkanál tejfölt, 1 tojás sárgáját és 10 dkg sajtot összegyúrunk. 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rudacskákra vágjuk. Kikent tepsibe rakjuk, tetejüket tojással megkenjük és egy kis reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokos sütőben sütjük.

 

12. Hamis burek 

1 csomag csigatésztát leáztatunk 1 liter langyos tejbe és néha megkeverjük. Amikor megpuhult, hozzáadunk 50 dkg túrót, 6 egész tojást és sót ízlés szerint.

Ha akarunk, tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalámit, paprikát és pizzafűszert, így egy kicsit zamatosabb lesz.

Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szép pirosas lesz a teteje.

 

13. Sós kocka 

6 dl vizet, 1 púpos evőkanál sót, 7 evőkanál olajat, 1 kg lisztet összegyúrunk és 15 percig  állni hagyjuk. Ekkor ujjnyi vastagságúra szétnyújtjuk 1 margarint rákenünk és összehajtjuk. 15 percig állni hagyjuk, majd szétnyújtjuk és még 1 margarint rákenünk. Ismét állni hagyjuk 15 percig. Szétnyújtjuk és rákenünk fél kiló sós túrót. Összehajtjuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szétnyújtjuk és kockára vágjuk. Kikent tepsibe rakjuk. Tetejüket felvert tojással megkenjük, megsózzuk és szezám vagy lenmaggal megszórjuk. 200 fokos sütőben megsütjük.

 

14. Gyors sós falatok 

2 tojást, fél csomag sütőport, 1 pohár joghurtot, 13 evőkanál lisztet és egy kis sót simára keverünk. Kávéskanállal forró olajba szaggatjuk és megsütjük.

 

15. Tót palacsinta 

25 dlg lisztet 3 dl tejjel és 2 tojással simára keverünk. Megsózzuk és hozzáadunk 2 dl szódavizet. Egy kicsit pihentetjük és beledolgozunk 3-4 kanál olajat és 2-3 reszelt nyers krumplit. Kivajazott serpenyőben lepényt sütünk belőle. Amikor kisült megszórjuk reszelt sajttal és pirospaprikával. Főzelék vagy gomba mellé is finom.

 

16. Melinda pogácsája 

35 dkg lisztet, 2 evőkanál ecetet, 8 evőkanál vizet, 1 margarint és 2 kiskanál sót összegyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.

 

17. Sós rudak 

35 dkg lisztet, 10 dkg zsírt, 2 csapott kiskanál sót, fél sütőport, kb. 2 dl tejfellel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Kinyújtjuk és rudakat vágunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással és szezámmal, lenmaggal megszórjuk. Nagyon finom omlós!

8. Tejfeles lepény 

40 dkg lisztet, 3 tojás sárgáját, 1 kiskanál sót, 1 sütőport, 15 dkg margarint és kb. 1 dl tejet összegyúrunk. Zsirozott tepsibe belenyomkodjuk. 

5 dl tejfölt összekeverünk 1 kiskanál sóval, 20 dkg liszttel, 2 egész tojással és a 3 tojás fehérjével. A tésztára öntjük. Tetejére lehet szórni reszelt sajtot, de nem fontos. 180 fokos sütőben megsütjük.

 

19. Gombás tekercs 

4 dl tejet, 1 dl vizet, 1,5 dl olajat, 2 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 2 élesztőt és kb. 1 kg lisztet összekeverünk. 4 cipót csinálunk belőle.

Fél kg gombát, 4 fej reszelt hagymát megdinsztelünk 1 margarinon. Ízlés szerint adunk hozzá borsot, sót és majorannát.

A tésztát kinyújtjuk és a tölteléket rákenjük. Sajtot reszelünk rá és feltekerjük. Ujjnyi vastagra felszeleteljük és kikent tepsibe fektetjük a csigákat. Tetejüket tojással megkenjük. Megszórhatjuk szezámmal.

200 fokos sütőben megsütjük.

 

20. Túrós gibanica (burek) 

25 dkg túrót, 2 dl tejfölt, 15 dkg zsírt, 6-8 egész tojást, ízlés szerint sót (kicsit sósabbnak kell éreznünk, mert a tészta fel fogja venni), 2 dl ásványvizet simára keverünk.

1 kg réteslap kell hozzá. Magas szélű tepsit kizsírozzuk és lerakunk bele 6-8 réteslapot. 6-8 lapot félreteszünk ez lesz a teteje. A többit pedig kettesével összegyűrjük (mint a ruhát), belemártjuk a túrós masszába és a tepsibe tesszük. Ugyanígy a többi lapot is szépen belemártjuk és a tepsibe sorakoztatjuk. Amikor elfogy a massza, akkor a félretett lapokat a tetejére tesszük, enyhén megnyomkodjuk. Kis olajjal és ásványvízzel meglocsoljuk. 180 fokos sütőben szép barnás-pirosra sütjük.

21. Pizzás burek 

A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a túrós bureknál, csak mielőtt a fedőlapokat rátennénk, megszórjuk vékony csíkokra vágott szalámival, pizzafűszerrel és ketchupot locsolunk rá. Letakarjuk a lapokkal, megöntözzük kis olajjal, ásványvízzel és 180 fokon pirosra sütjük.

 

22. Sós kifli 

3 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukorral és 1 élesztőt belemorzsolunk. 2 kávéskanál sót, 10 dkg margarint, 1 tojást és kb. 60 dkg lisztet adunk hozzá. Jól kidolgozzuk és kinyújtjuk. Háromszögekre vágjuk és a szélesebb felétől kezdve befelé sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk és megkelesztjük. Tetejüket felvert tojással megkenjük, megsózzuk és lenmaggal megszórjuk. 180 fokos sütőben megsütjük.

 

23. Spenótos burek 

A művelet ugyanaz, mint a túrós bureknál, csak más masszába mártogatjuk a tésztát.

Spenótos massza: A spenótot forrásban lévő vízben megabáljuk, majd kiszedjük és apróra vágjuk vagy daráljuk. 

Fél kiló spenótot összekeverünk 2 tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összezúzott fokhagymát adhatunk hozzá. Beleöntünk fél deci olajat és 2-3 dl ásványvizet. Összekeverjük és ebbe a masszába mártogatjuk a tésztát.

 

24. Prója 

Hozzávalók: 10 evőkanál kukoricaliszt, 10 evőkanál fehérliszt, 1 sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál só, fél liter joghurt, 1 dl olaj, 2 dl tejföl és 3 tojás. Ezt mind összekeverjük. Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük. Felkockázott szalámit, sajtot, olívabogyót, túrót adhatunk hozzá (belekeverjük vagy a tetejére szórjuk). 

200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

 

25. Finom sós kifli 

5 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk 1 élesztőt, 2 evőkanál cukrot, 2 kávéskanál sót, 1 tojást, 10 dkg margarint, 10 dkg kukoricalisztet, 10 dkg teljes kiőrlésű buzalisztet és kb. 70-80 dkg lisztet (ezt kis adagokban adjuk hozzá, nehogy túl kemény legyen).

Összegyúrjuk és 4 gombócot csinálunk belőle. Vékonyra kinyújtjuk, tejföllel megkenjük és kicsit megsózzuk. Egy korongból 12-16 háromszöget vágunk és kiflinek feltekerjük.

Olajozott tepsibe rakjuk. Kis kelesztés után a tetejüket tojással megkenjük, megsózzuk és kömény vagy szezámmaggal megszórjuk.

180 fokos sütőben zsemleszínűre sütjük.

 

26. Krumlis tapsi 

30 dkg krumplit megtisztítunk és sós vízben megfőzzük. Leöntjük a levét,     1 dl tejfölt és ízlés szerint sót, borsot adunk hozzá. Összetörjük, mint a krumplipürét, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy összegyúrva ne ragadjon, de puha maradjon. :)

Gombócokat formázunk belőle, kezünkkel szátlapítjuk (sütéskor, nem hamarabb!) és forró olajban mindkét felét pirosra sütjük. Finom sósan is, de lehet lekvárral is fogyasztani.

JÓ ÉT VÁGYAT  KIVÁNOK 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 8
Heti: 68
Havi: 413
Össz.: 152 739

Látogatottság növelés
Oldal: Sós pogácsák
Fehér Sas az Angyalok útján - © 2008 - 2024 - fehersas.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »